Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în Registrul Electoral sunt înregistrate peste 18,9 milioane de persoane, din care aproape 800.000 sunt înscrise pe listele de alegători din diaspora. În România au fost amenajate aproximativ 19.000 de secții de votare, iar în străinătate există 915 secții. Cetățenii români aflați în străinătate sau în alte localități decât cele de domiciliu pot vota doar pentru candidații la alegerile europarlamentare. Pentru alegerile privind Parlamentul European, alegătorii vor putea alege dintre cele 12 formațiuni politice și alianțele electorale, precum și dintre cei patru candidați independenți care participă la scrutinul pentru ocuparea celor 33 de poziții de eurodeputat. În total, sunt înscrise în competiție 494 de candidaturi, dintre care 327 sunt bărbați și 167 de femei, conform Autorității Electorale Permanente.
În ceea ce privește alegerile locale, la nivel național există 207.389 de candidați, ceea ce înseamnă aproape patru candidați pentru fiecare loc de consilier local, consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean. Un sfert dintre candidații la alegerile locale, adică 51.438, sunt din Partidul Social Democrat (PSD). Pe locul al doilea se află liberalii (PNL), cu aproape 51.000 de candidaturi. Alianța PSD-PNL, formată în primăvara acestui an, are 843 de candidați în întreaga țară. Principalele localități în care cele două partide prezintă același candidat sunt municipiile Brașov, Timișoara, Bacău și Gheorgheni (județul Harghita), precum și toate cele șase sectoare din București.
Pentru a afla secția de votare la care sunt arondați, alegătorii pot accesa site-ul registrulelectoral.ro, introducând CNP-ul și numele de familie. Secțiile de votare vor fi deschise începând cu ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22 seara, cu posibilitatea prelungirii programului până la ora 23:59, în cazul în care președintele secției de vot constată că există multe persoane la rând care nu au reușit să-și exercite dreptul de vot până la ora 22:00.
Referitor la alegerile locale și europarlamentare, în ultima lună, Ziarul BURSA a organizat mai multe sondaje de opinie pentru a afla preferințele cititorilor în privința funcției de primar în marile orașe ale țării, precum și pentru a identifica principalele partide care ar urma să obțină voturi la alegerile de astăzi. Rezultatele sondajelor indică o luptă aprigă pentru funcția de primar în orașele Cluj, Constanța și Iași, în unele cazuri intrând în competiție și candidați independenți. La Timișoara, cititorii au un preferat clar, la fel și în București pentru funcția de primar general, însă rezultatele sondajelor pot fi influențate de votul efectiv al alegătorilor în ziua scrutinului.