Inspectorii ANPC, conduși de Cristian Popescu-Piedone, au efectuat, în weekend, controale la bucătăriile a două mari spitale: Spitalul Universitar de Urgență „Elias” și Spitalul Universitar de Urgență București. Aceste verificări au scos la iveală deficiențe semnificative care au declanșat o serie de măsuri de remediere.
La Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, în blocul alimentar au fost constatate ustensile cu grad ridicat de uzură, care au fost supuse casării. Inspectorii au mai identificat coșuri de gunoi fără capac, „produse alimentare neconforme, depozitate în agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casării) și zone cu pereți exfoliați”.
„Grile ale aerului din camera frigorifica prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni”, a transmis ANPC, evidențiind astfel lipsa unei igiene corespunzătoare în incinta spitalului.
În plus, s-au constatat probleme la nivelul porțiilor de mâncare: „Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 și 50 de grame, contrar meniului și fisei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultand o lipsa de aproximativ 30 gr la fiecare portie”, a precizat ANPC. Având în vedere că spitalul deservește peste 400 de bolnavi, se estimează că lipsesc peste 12 kg de carne de pui din hrana proteică a pacienților.
La Spitalul Universitar de Urgență București, blocul alimentar a fost găsit igienizat corespunzător, iar din cele 1.000 de porții pregătite, s-au constatat doar diferențe nesemnificative de gramaj, pentru care a fost dispusă remedierea, sancționându-se cu o amendă de 1.000 lei.
Reacțiile autorităților și declarațiile oficiale au subliniat importanța respectării normelor de igienă și a condițiilor legale. Directorul spitalului, Cătălin Cîrstoiu, a remarcat: „nu intrăm așa, cum vrem noi, în bocancii de stradă”, adăugând că orice control are o bază legală, iar monitorizarea atentă este esențială pentru a preveni reîntoarcerea la practici necorespunzătoare. El a evidențiat, de asemenea, importanța respectării ordinelor de alertă epidemiologică și a normelor de verificare metrologică, menționând și problemele legate de echipamentele de cântărire.
În concluzie, controalele ANPC au evidențiat atât deficiențele grave din unele unități sanitare, cât și buna igienă menținută în altele. Aceste verificări subliniază angajamentul autorităților de a proteja sănătatea publică, iar rezultatele vor fi comunicate prin mijloace electronice, fără a solicita semnături olografe sau electronice, asigurând astfel transparența și eficiența procedurilor de control.