În perioada 15-17 noiembrie, Statul Major al Apărării organizează, la Palatul Cercului Militar Național, din București, Conferința internațională Gândirea Militară Românească, cu tema Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina și al noului Concept Strategic NATO.
Deschiderea lucrărilor va avea loc marți, 15 noiembrie, la ora 11.00, în Sala de Marmură.
Prin tema propusă în acest an, cea de-a patra ediție a conferinței urmărește realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere că paradigma de securitate globală și, cu precădere, regională s-a schimbat dramatic după 24 februarie 2022, ziua în care Federația Rusă a invadat Ucraina.
Pentru a asigura prezentarea unor puncte de vedere cât mai cuprinzătoare, pe diferite niveluri de exprimare, conferința propune, din punct de vedere organizatoric, o componentă academică, axată prin prezentarea și publicarea de articole științifice, și o componentă bazată pe dezbateri, axată pe o perspectivă practică. Ambele componente ale conferinței sunt organizate pe patru secțiuni: Informații și securitate, Teorie și artă militară, Managementul resurselor pentru apărare și Istorie militară.
În cadrul celor patru secțiuni vor fi organizate cinci dezbateri la nivel de experți, plecând de la următoarele subiecte: Consecințele invaziei ruse în Ucraina pentru Zona extinsă a Mării Negre, Viitorul NATO: Descurajare și apărare în noul context strategic, Conflict armat la granița estică a NATO: lecții identificate, Investițiile în securitate și apărare, la confluența dintre Busola Strategică a UE și Conceptul Strategic al NATO, În pași rapizi către o nouă lume caracterizată de rivalitate. Flancul estic al NATO și relațiile sale cu Rusia în viitor, Implicațiile competiției globale asupra securității. În același context, ISPAIM va trata tema Drumul spre Război Rece. Evoluții politico-militare și dinamica securității în zona Mării Negre, 1942-1955.
„Conferința va fi deschisă de generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în calitate de gazdă a evenimentului. Printre experții străini care vor fi prezenți la conferință, se regăsesc: generalul-locotenent (ret.) Ben HODGES – fost comandant al US Army în Europa; Phillip PETERSEN – președinte, New Generation Warfare Center, USA; Dr Cynthia SALLOUM – cercetător, Colegiul NATO de Apărare, Roma; Dr Thomas-Durell YOUNG, manager de program pentru Europa, Centrul pentru relații civil-militare (CCMR), Naval Postgraduate School, Monterey, California, USA; Dr. Gregory SIMONS – conferențiar universitar și cercetător, Institutul pentru Studii Ruse și Eurasiatice /IRES, Universitatea Uppsala, Suedia; Sergei KONOPLYOV – Harvard Kennedy School of Government – US, Ukraine; Orysia LUTSEVICH – Chatham House – UK, ; Mustafa AYDIN – Kadir Has University, Istanbul, Turcia”, arată MApN.
De asemenea, la activitate vor participa aproximtaiv 60 de specialiști cu expertiză recunoscută în domeniul securității din țară și din străinătate, reprezentanți ai categoriilor de forțe, ai instituțiilor de învățământ militar și civil, colaboratori ai revistei Gândirea militară românească, cercetători, specialiști și experți militari și din alte instituții aparținând Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cursanți, masteranzi și doctoranzi.