Poate ai auzit și tu de noua băutură care umple frigiderele adepților trendurilor de wellness și well-being? Kombucha, acest ceai minune fermentat cu o cultură de Kombucha, este plin de probiotice și are multe beneficii pentru sănătate. Gustul delicios și acidul natural îl face să devină o alternativă 100% naturală la clasicele băuturi răcoritoare.
Daca dai o căutare pe Google a cuvântului „Kombucha” găsești numeroase referințe care menționează „cultura de kombucha”, „ciuperca kombucha”, „ciuperca de ceai kombucha”, „ceai kombucha” și altele.
De asemenea, dacă nu ai auzit de această băutură până de curând, poate vei fi surprins să afli că această nouă băutură nu este nouă deloc și că ea datează de acum mai bine de 2.000 de ani. (Este posibil ca vreo rudă de-a ta îndepărtată să își fi preparat ceai Kombucha acasă.)
Mai exact, ce este Kombucha?
Kombucha se obține în urma preparării unui ceai negru/verde îndulcit cu zahăr în care se adaugă cultura de Kombucha, popular denumită și ciuperca de Kombucha, care va consuma (mai precis – mânca) zahărul din ceai și va fermenta băutura, obținându-se o băutură revigorantă, ușor acidulată, plină de probiotice și proprietăți antioxidante.
Ce este așadar cultura de Kombucha? O cultură simbiotică de bacterii și drojdii
Dacă ai auzit de ciuperca Kombucha și te feresti de ea pentru că ești alergic la ciuperci – avem o veste bună. Așa-zisa ciupercă Kombucha nu este de fapt o ciupercă!
Atunci când privești o cultură de Kombucha într-un borcan, ai putea spune într-adevăr că arată ca o ciupercă sau ca o algă mare. Este de fapt o peliculă gelatinoasă ce plutește de obicei la suprafața unei kombucha care se află în perioada de fermentație. Această peliculă, cel mai corect, se numește „SCOBY de kombucha” (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) – care tradus în limba română ar fi Cultura Simbiotică de Bacterii și Drojdii.
Pe lângă această parte gelatinoasă, mai exista și o parte lichidă care se numește starter kombucha aceasta parte fiind cea care începe fermentarea kombucha. Fără starter, ceaiul indulcit cu zahăr va rămâne doar un ceai dulce!
Ce beneficii ai dacă bei Kombucha?
Dar ce beneficii are acest ceai miraculos, supranumit în trecut și elixirul vieții sau ceaiul nemuririi?
Kombucha are un gust foarte personal cu care poate, la început, trebuie să te împrietenești – amintește cumva de socată, cidru de mere mai puțin acidulat, sau borșul de țară după spusele unor persoane. Cultura de kombucha și, implicit, ceaiul Kombucha au devenit atât de căutate și consumate datorită beneficiilor sale.
Beneficiile ceaiului kombucha u fost studiate pe animale și prezentate mai apoi în 2014 în revista Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.
- Ajutor pentru sistemul digestiv – În primul rând, probioticele pe care le conține contribuie la un microbiom sănătos – asta înseamnă că echilibrează flora intestinală și reglează activitatea acesteia, astfel generând un tranzit îmbunătățit și reducând sau chiar eliminând balonarea.
- Ajutor în procesele naturale de detoxifiere ale organismului – datorită acidului glucuronic care elimină toxinele prin urină.
- Ajutor pentru femei – Ameliorează tulburările menstruale și bufeurile asociate menopauzei.
- Aport de numeroase vitamine și compuși esențiali – cum ar fi: vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K și acidul folic.
- Ajută la reducerea inflamației din organism – acest lucru având efecte chiar și asupra acneei de origine inflamatorie, care poate fi diminuată sau eliminată.
- Dă un boost de energie – datorită teinei din ceaiul verde/negru.
- Reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol.
- Reduce formarea calculilor renali.
- Poate reduce durerile de cap.
- Ajută la înnoirea celulară, întârziind astfel procesul de îmbătrânire.
- Ajută persoanele care suferă de astm sau bronșită.
- Este un aliat împotriva hemoroizilor.
- Ameliorează simptomele de artrită și gută.
- Îmbunătățește sănătatea unghiilor, a părului și a pielii.
Poți să-ți faci Kombucha și acasă
Dacă ești pus serios pe treabă și te-ai decis să consumi regulat Kombucha pentru a simți efectele pe propria piele, află că îți poți prepara singur Kombucha acasă, rapid și ușor, aromatizând-o cu plantele și fructele preferate.
Tot ce trebuie să faci este să îți procuri o cultură de Kombucha iar vestea bună este că poți să o folosești toată viața. Ai grijă însă ca atunci când alegi cultura de Kombucha să fii sigur că o primești de la furnizori de încredere sau producători specializați pentru a te asigura că ai o cultură de Kombucha de calitate.
Consumă și tu o Kombucha plină de beneficii pentru tine
Prin urmare, Kombucha este mult mai mult decât o simplă băutură – este un simbol al conexiunii noastre cu natura și cu înțelepciunea străveche a tradițiilor noastre. În această lume plină de agitație, Kombucha ne aduce aminte să ne întoarcem la rădăcinile noastre, să ne ascultăm corpul și să ne îngrijim de el într-un mod natural și holistic. Fie că „adopți” acasă o cultură de Kombucha sau iei o sticla de kombucha de pe raft, include și tu în dieta ta zilnică acest superaliment.