Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 14 noiembrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
Oficialul român a reiterat, în cadrul discuției, menținerea unui rol activ al țării noastre în sprijinul societății civile din Belarus, a mediei independente și a opoziției politice belaruse și a prezentat sprijinul concret acordat de România în beneficiul poporului belarus. A menționat, printre altele, contribuția României de 200.000 de euro la instrumentul ”European Endowment for Democracy”, în perioada 2021-2022, în sprijinul societății civile din Belarus și a libertății presei, la care se adaugă o sumă de 70.000 euro pentru anul 2022. Totodată, a făcut apel la unitatea opoziției belaruse aflate în exil, ca principal factor în sprijinul și promovarea aspirațiilor democratice a cetățenilor belaruși din țară.
De asemenea, a subliniat importanța revitalizării formatului Parteneriatului Estic/PaE, ca un instrument foarte relevant la nivel regional. A evidențiat că România intenționează să organizeze în marja CAE din luna decembrie, împreună cu Cehia (ca președinție a Consiliului UE), Polonia și Suedia (ca state inițiatoare ale PaE), o reuniune de lucru cu participarea celorlalți miniștri de externe europeni pentru a discuta despre viitorul PaE, precum și despre adaptarea sa la noile realități geopolitice. A evidențiat faptul că PaE poate fi un instrument foarte util și pentru susținerea societății civile belaruse.
În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea omologului ucrainean la discuții și a apreciat utilitatea schimbului constant de opinii cu privire la evoluțiile din Ucraina. Oficialul român a evidențiat necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – politic, financiar, militar, economic – salutând lansarea și operaționalizarea rapidă a misiunii de asistență militară a UE pentru antrenarea armatei ucrainene (EUMAM) și adoptarea unor măsuri de asistență în sprijinul acestei țări în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Cu privire la sprijinul multidimensional pe care România îl oferă Ucrainei, a informat că peste 6.5 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate cu sprijinul țării noastre, inclusiv în cadrul proiectului Solidarity Lanes al UE, și a amintit de deschiderea săptămâna trecută, de către prim-miniștrii celor două țări, a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene – primul deschis de Ucraina cu un stat UE după declanșarea războiului, care va contribui la extinderea conectivității UE cu Ucraina.