După ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că înseamnă acest lucru pentru România.
Potrivit ministrului, ridicarea MCV înseamnă în primul rând confirmarea unor progrese realizate în teren, în domeniul Justiţiei, atât de către Executiv, prin politicile pe care le-a promovat, cât şi de către Legislativ, prin legislaţia pe care a adoptat-o la propunerea Guvernului, dar şi de către Puterea Judecătorească, de către instanţe, parchete, judecători şi procurori, grefieri, de către toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Justiţiei.
„Mai înseamnă, din punctul de vedere al integrării României în Uniunea Europeană, desăvârşirea acestui proces din perspectiva sistemului judiciar, din perspectiva Puterii Judecătoreşti. România, la momentul intrării în Uniunea Europeană, a avut un Mecanism de Cooperare şi Verificare instituit pentru a ajunge, dacă vreţi, în standarde europene, atât cu legislaţia, cât şi cu eficienţa serviciului public judiciar, cu lupta anticorupţie, toate aceste obiective fiind urmărite de la aderare până astăzi, treptat, pe măsură ce erau aplicate aceste politici publice, aceste reforme. Dar până la realizarea lor, practic România nu desăvârşise, din perspectiva Justiţiei, aderarea în Uniunea Europeană. Iată de ce este foarte important acest moment, nu numai din perspectiva Justiţiei, ci şi din perspectiva intereselor generale ale ţării, din perspectiva poziţiei României în Uniunea Europeană, din perspectiva interesului naţional, a suveranităţii naţionale exprimate în concept european. Din acest punct de vedere, putem spune că, după acest raport, România îşi ocupă un loc firesc în rândul statelor europene şi din perspectiva Justiţiei, pentru că Justiţia noastră a făcut progrese incontestabile, dincolo de orice imperfecţiune ar exista şi există la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, dar progresele au fost reale, sunt constante, cu toate etapele intermediare. Unele au fost de stagnare, altele de uşor regres, dar întotdeauna acest ciclu a fost reluat şi, iată, astăzi suntem într-un moment, aş spune eu, de bilanţ pozitiv, bilanţ constatat chiar de către raportul Comisiei Europene. Adică nu este vorba doar de poziţia autorităţilor române aici. Acest raport a fost elaborat după serioase, serioase, îndelungi, meticuloase, detaliate evaluări şi analize a proceselor legislative, a proiectelor de lege, a legilor care au rezultat, a modalităţii lor de adoptare, dar şi a situaţiei din teren din sistemul judiciar. Deci, nu a fost un raport redactat, publicat de Comisie într-un fel de automatism de rutină, nu a fost nici rezultatul unui context, cum am văzut că se mai spune uneori chiar mass-media noastră, în opinia publică”, a spus Cătălin Predoiu.