La mai bine de un an de la data la care era anunțată intenția de a elabora un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru clădirea facultății de medicină a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, iată că demersul a fost finalizat, iar soluțiile pe care proiectantul le-a găsit și specificat la această etapă urmează a fi supuse în dezbatere publică vreme de 25 de zile.
Numai că pe fondul agitației electorale atenția de la acest subiect a fost abătută. Cu toate acestea au mai rămas aproape două săptâmâni pentru aputea formula și depune eventuale observaţii referitoare la documentaţia de urbanism – anunțul oficial specifica faptul că acestea se primesc în perioada 31.05.2024 – 24.06.2024 la registratura Primăriei municipiului Suceava din b-dul 1 Mai, nr. 5A, de luni până vineri sau pe adresa de e-mail: urbanism@primariasv.ro.
Anunţarea publicului despre elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) cu Regulamentul de urbanism aferent s-a făcut la final de mai a.c., în baza unui aviz de oportunitate obținut după ce au fost parcurse procedurile de la anunțarea oficială – în prima parte a lunii aprilie a anului 2023 – a intenției de a elabora un PUZ în proximitatea clădirii spitalului județean și a serviciului de ambulanță. Este de remarcat durata mare a acestui parcurs deși nu s-a cerut evaluare adecvată la Agenția de Protecție a Mediului Suceava pentru Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Imobilul care este edificat pe un teren proprietate a Statului Român – domeniul public dat în administrarea Ministerului Educației pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava va fi prevăzut pe suprafața de 1.440 mp și cu locuri de parcare iar PUZ-ul are referiri și la sistematizare verticală, împrejmuire, racorduri/branșamente.
Spre deosebire de ceea ce se specificase la anunțul de intenție al PUZ-ului din aprilie 2023 au apărut câteva modificări. Dacă la acea dată se făcea trimitere la faptul că noua facultăți va avea zece niveluri: Subsol+Parter+7 Etaje și Etajul 8 retras, de data aceasta în memoriul general este precizat doar un regim de înălțime D+P+7, similar cu datele din memoriul către APM. Înălțimea maximă va fi de 36 de metri de la cota terenului amenajat unde demisolul are doi metri (din cei patru) peste această cotă. Parterul clădirii va avea înălțimea de 7 metri iar celelalte etaje de circa 4 metri înălțime „din finit în finit”. Pentru realizarea lucrărilor, pe terenul respectiv se vor efectua lucrări de desființare a două clădiri (un beci și a unui rezervor de apă), precum și dezafectarea parțială a parcării și a unor alei existente. Împrejmuirea este propusă a se realiza – conform datelor din regulamentul local de urbanism – cu un gard de 1,8 m la care doar soclul va fi opac de 0,4 metri iar diferența va fi realizată din fier forjat sau din plasă metalică, fiind luată în considerare și dublarea cu gard viu.