Hotinfo te tine la curent cu tot ce contează în lume.

Președintele României a primit-o pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o marți, 1 noiembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București.

Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu au vizat consolidarea cooperării bilaterale excelente și substanțiale la nivel politic, economic și sectorial și avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătății, educației sau societății informaționale.

„Discuțiile s-au concentrat, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova. Președintele Maia Sandu a adresat mulțumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, Președintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităților de la Chișinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgență, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei rusești și a solicitat continuarea sprijinului României.

Totodată, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităților de la Chișinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană”, a transmis Administrația Prezidențială Română.

Președintele României a salutat creșterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Președintele Klaus Iohannis a mai evidențiat demersurile țării noastre în domeniul asistenței pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât și în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franța și Germania.

Președintele României a reiterat totodată și sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză.

Articole Asemănătoare