Reacție intensă pe rețelele sociale după punerea în scenă a piesei „Prorocul Ilie”, care include mai multe scene inadecvate minorilor.
Românii au reacționat aspru, acuzând artiștii că promovează blasfemie, desfrâu și aduc rușine credinței. Mai mult, unii solicită boicotarea Teatrului Național și demiterea conducerii instituției.
Teatrul Național București a precizat că reprezintă un „spectacol nerecomandat minorilor sub 18 ani: prezintă scene ce pot avea un impact emoțional negativ, limbaj obscen și scene cu conotație sexuală.”
„Proorocul Ilie”, piesă care explorează problemele urii rasiale şi fanatismului, în regia lui Botond Nagy, la Teatrul Naţional din Bucureşti
„Proorocul Ilie” (Profetul Ilya) de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe informaţiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Białystok, în anii ’30 – ’40.
Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu.
Klimowicz, care deţinea o singură carte – Biblia şi tot ce ştia despre lume erau informaţii aflate prin viu grai, s-a autoproclamat profetul biblic Ilya. El a construit o biserică ortodoxă într-o aşezare numită Wierszalin, unde a fondat un Nou Ierusalim şi a adunat curând un grup de adepţi devotaţi.
După ceva timp, Ilya a anunţat că sfârşitul lumii este aproape. Închinătorii săi fideli aşteptau apocalipsa, dar, cum aşteptarea lor părea a fi în zadar, ei au decis să ajute, grăbind cursul istoriei. Au recurs la scenariul familiar al crucificării şi l-au ţintuit pe profet pe cruce la fel ca pe Isus.
FOTO: Andrei Valeanu
Astfel, povestea lui Ilya devine şi povestea unui grup de oameni care au dorit să schimbe lumea încercând să-şi impună visele în realitate.