Uniunea Europeană (UE) se concentrează tot mai mult pe economisirea energiei și reducerea impactului asupra mediului în ceea ce privește gătitul în bucătăriile caselor. Acest lucru se face în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice și a poluării.
UE are obiective ambițioase legate de economisirea energiei și adoptarea unor practici mai prietenoase cu mediul în gospodării. Printre aceste măsuri se numără trecerea treptată la plitele cu inducție în locul aragazelor tradiționale care folosesc gaze.
Plitele cu inducție sunt considerate mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece generează căldură prin intermediul unui câmp magnetic și încălzesc direct oala sau tigaia, astfel încât nu există pierderi de căldură. Acestea sunt, de asemenea, mai sigure, deoarece nu implică arderea gazelor, iar câmpul magnetic se oprește atunci când vasul de gătit este îndepărtat.
Trecerea la plitele cu inducție poate avea ca rezultat o reducere a consumului de energie și o mai bună calitate a aerului, deoarece nu se produc emisii de gaze sau fum. Cu toate acestea, schimbarea poate implica costuri suplimentare pentru gospodării, deoarece aparatele cu inducție sunt, uneori, mai scumpe decât aragazele tradiționale.
În orice caz, această tranziție face parte din eforturile UE de a promova practici mai durabile din punct de vedere energetic și de a reduce amprenta de carbon a gospodăriilor.