Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a condus delegația României la cel de-al doilea Summit al Inițiativei Internaționale privind Combaterea Fenomenului Ransomware (Counter-ransomware Initiative), organizat la Washington, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2022, de către Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai 36 de state și ai Comisiei Europene. În cadrul unuia dintre segmentele dedicate parteneriatului public-privat, au participat companii și organizații de profil, care desfășoară activități și proiecte conexe eforturilor de consolidare a rezilienței în fața amenințărilor cibernetice. Pe parcursul celor două zile de discuții, participanții au dezbătut și agreat măsuri concrete de cooperare pe palierele de referință ale Inițiativei, pentru combaterea fenomenului ransomware: consolidarea rezilienței, combaterea finanțării ilicite, destructurarea rețelelor de crimă organizată, parteneriat public-privat și diplomație.
„În alocuțiunea sa, secretarul de stat Iulian Fota a prezentat eforturile României de consolidare a rezilienței naționale în fața amenințărilor subsumate fenomenului ransomware. În contextul creșterii și evoluției constante a amenințărilor cibernetice de acest tip, a subliniat necesitatea obiectivă a cooperării și coordonării internaționale pe termen lung pentru combaterea fenomenului, în special pe paliere-cheie, precum dezvoltarea capacităților, consolidarea coordonată a cadrului juridic și corelarea abordărilor la nivel tactic, operațional și politic”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Secretarul de stat român a salutat activitatea robustă a Summitului, vizibilă în caracterul amplu și concret al angajamentelor asumate de către participanți și a asigurat de disponibilitatea României de a continua în mod susținut activitatea în cadrul Inițiativei. Totodată, secretarul de stat Iulian Fota a reiterat că România conceptualizează procesele de combatere a amenințărilor cibernetice inclusiv ca o formulă de protejare a unui sistem de valori bazat pe menținerea caracterului deschis și sigur al spațiului cibernetic și pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale. În context, a indicat aprecierea României pentru activitatea SUA de inițiere și consolidare a acestui format de cooperare internațională.