Supranumit „Stegarul dac”, Cezar Cătălin Avrămuță, cu Tricolorul său uriaș, este o prezență obișnuită la protestele împotriva diferitelor abuzuri. De-a lungul timpului, a devenit o veritabilă emblemă a nemulțumirii. De cel puțin două decenii, „programul” său a constat în ridicarea Tricolorului în mijlocul protestatarilor, transformându-se într-un simbol recunoscut, cu prezența sa marcând zeci de evenimente atât în Capitală, cât și în restul țării. De regulă, poartă o cămașă albă și flutură constant un drapel tricolor uriaș, fixat pe o prăjină subțire și arcuită.
După 6 decembrie 2024, când a început campania de intimidare, arestare și fugărire a susținătorilor lui Călin Georgescu, „Stegarul dac” a fost trecut și el pe lista persoanelor considerate periculoase pentru ordinea publică. Pentru Analele acestei perioade și pentru a evidenția modul de tratament polițienesc aplicat celor care au protestat după anularea alegerilor prezidențiale, merită reținut comunicatul Poliției.
„În data de 31.03.2025, în jurul orei 12,00, un bărbat, cunoscut în spațiul public pentru participarea sa frecventă la diverse adunări de protest, s-a prezentat în fața sediului Serviciului Independent de Reținere și Arestare Preventivă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de măsura de arestare preventivă a unei alte persoane. Având în vedere faptul că, la data de 24.03.2025, bărbatul în cauză a escaladat un copac situat în curtea sediului Arestului Central, au fost instituite măsuri de ordine publică pentru a preveni o altă acțiune similară care ar fi putut afecta buna desfășurare a activității instituției menționate”.
Ca nu cumva să ne îndoim de caracterul periculos al bărbatului cu drapel tricolor, Poliția a mai precizat:
„În momentul în care bărbatul în cauză a încercat să se apropie de gardul și de zona de acces a instituției, i s-a restricționat deplasarea, moment în care a devenit recalcitrant, împingând cu brațele, în zona pieptului, un jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică. Ca urmare a acestei acțiuni agresive, bărbatului i-au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de ultraj, în conformitate cu prevederile art. 257 din Codul Penal al României”.
Realitatea Plus a difuzat imagini cu reținerea lui Stegarul dac, Cezar Cătălin Avrămuță, suspectat și cercetat pentru „tulburarea ordinii publice”, imagini care îl descalifică mai mult pe poliție decât pe el.
În urma incidentelor, pe lângă agresiunea polițienească, Stegarul dac a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis participarea la proteste.
Acesta reprezintă un nou semnal că situația se agravează, deoarece purtătorul tricolor a devenit, astfel, parte integrantă din campania de combatere a oricărei forme de protest după anularea alegerilor.
Călin Georgescu, care a fost exclus chiar și de pe lista candidaților la a doua tură prezidențială, se află sub control judiciar, iar persoanele care i-au oferit protecție fizică în timpul primului tur sunt urmărite cu mandat de arestare. Bogdan Peșchir a fost reținut pe motivul coruperii alegătorilor, termen folosit de autorități pentru a prinde pe cei care influențează alții, cu excepția marilor platforme de comunicare.
Potrivit motivării din partea Parchetului General, citată de avocat, acest arest are scopul de a transmite un mesaj clar către societate: se stabilește cine este tolerat și cine nu.
De asemenea, a fost creat un comitet polițienesc pentru supravegherea respectării legislației online în timpul viitoarei campanii electorale. O emisiune de televiziune despre presupusa lovitură de stat dată de anularea alegerilor din 6 decembrie a fost eliminată de pe YouTube, iar poliția se prezintă la ușa celor care postează materiale pro-Călin Georgescu, dosarele fiind întocmite și cercetările intensificate.
Cu fiecare zi care trece, numărul „extremiștilor” pro-ruși, sau a celor suspectați că aparțin unui „actor statal” sau pur și simplu deranjează, crește vertiginos, devenind un segment semnificativ al populației din România. Nu vă supărați, dar a ce miroase aceasta? Răspunsurile pot fi complet diferite, în funcție de sursa informației – de la Moscova, Bruxelles, Washington, Cotroceni sau SRI!