Uniunea Europeană își dorește ca românul de rând să renunțe la tradiționala sobă pe care o are în casă, pentru a combate poluarea.
”Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat.” a menționat Asociația Forestierilor.
Instituția a propus înlocuirea acestor sobe cu variante mai eficiente energetic și mai puțin poluante, cum ar fi cele pe bază de peleți sau biomasă. De la propunere la realitate e cale lungă!
În primul rând, UE ar trebui să pună la dispoziția cetățenilor români subvenții consistente, care să acopere integral costul înlocuirii acestora, așa cum s-a întâmplat în alte țări din UE precum Germania, Austria sau Franța, conform Asociației Forestierilor.
În România, tranziția către sisteme de încălzire mai puțin poluante și mai eficiente ar putea fi necesară din cauza dezechilibrelor de pe piața energiei și gazului metan, precum și în contextul direcției europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pașii pentru a face această schimbare ar presupune înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu altele noi, cu randament mai ridicat și mai puțin poluante. Soluțiile tehnice includ pompele de căldură, centralele pe peleți sau biomasă.
În ceea ce privește opțiunile de încălzire pe bază de peleți și biomasă, acestea ar putea fi la îndemână în România, având în vedere disponibilitatea resurselor forestiere. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier ar putea contribui la furnizarea de biomasa pentru aceste tipuri de încălzire.