România va construi, la Ploiești, o fabrică de rachete Patriot SAM pentru operatorii europeni.
Context
- Raytheon și Electromecanica au semnat un acord pentru a construi o unitate de producție în România care va produce rachete SkyCeptor.
- Racheta SkyCeptor este un derivat al rachetei antiaeriene Stunner, produsă de compania israeliană Rafael.
- Racheta Stunner este capabilă să lovească ținte la o distanță maximă de 250 de kilometri și o altitudine de până la 15 kilometri în condiții ideale.
- Viteza sa maximă este Mach 7,5.
- Racheta în două etape este echipată cu un focos cinetic, care este folosit pentru a se asigura că interceptorul lovește direct ținta.
- Racheta este controlată de un radar de la sol și are un senzor combinat electro-optic/infraroșu (EO/IR) și un sistem de orientare radar.
Avantaje
- Avantajul noii rachete, în comparație cu rachetele PAC-2 și PAC-3 integrate în sistemul Patriot, este că Skyceptor este mult mai ieftin de fabricat și are caracteristici comparabile cu PAC-3.
- Prețul este un aspect important, întrucât, pe lângă țintele balistice complexe, sistemul ar trebui să doboare și ținte ieftine, de exemplu, dronele.
- România a comandat șapte sisteme de apărare aeriană Patriot cu rază lungă de acțiune de la Raytheon pentru 4 miliarde de dolari.
- Patru dintre acestea se află deja la dispoziția serviciilor militare.
Impact
- Fabrica din România va permite României să producă rachete SkyCeptor, ceea ce va reduce costurile și va crește securitatea țării.
- Fabrica va permite, de asemenea, Raytheon să crească vânzările de rachete SkyCeptor în Europa.
- România va deveni un producător de rachete SkyCeptor, ceea ce va crește securitatea țării și va contribui la securitatea Europei.