Radu Mihail, liderul senatorilor USR, i-a acuzat pe reprezentanţii coaliţiei de guvernare că au votat mărirea salariilor parlamentarilor susținând că „statul trebuie să renunțe să mai bage mâna în buzunarul românilor”.
„Ei (cei din coaliţia de la guvernare – n.r.) au sfidat din nou poporul român, au băgat pe blat, pe repede înainte, într-un sfert de oră dinainte de plen, pe ordinea de zi, mărirea salariilor parlamentarilor, indirect, pentru că măresc pentru o categorie mai mare de oameni şi demnitari, dar fac acelaşi artificiu tot timpul: vin ultima clipă şi îşi măresc salariile. Este absolut inacceptabil, o sfidare şi este un lucru care arată din nou că nu sunt interesaţi de binele românilor. Soluţiile pe care USR le propune sunt mult mai simple şi nu sunt făcute cu dedicaţie pentru o categorie sau alta. Statul trebuie să renunţe să mai bage mâna în buzunarul românilor. Noi am propus foarte clar reduceri de taxe pe muncă, este o soluţie simplă, poate fi aplicată imediat, am dat toate cifrele necesare la Guvern pentru a se poate face, dar nu vor să facă, pentru că, uitaţi, astăzi au demonstrat că îi interesează propriul buzunar şi propriile salarii”, a spus Radu Mihail.
„În timp ce românii se sufocă de sărăcie, politicienii partidelor de la putere se sufocă de privilegii. Ca să înţelegem puţin ce s-a întâmplat: pe o ordonanţă simplă care prevedea majorarea cu 1/4 din restul de plată a salariaţilor bugetari au fost adăugate la Comisia de muncă nişte amendamente UDMR, fără pic de calcul de impact bugetar, fără obiect de fundamentare, prin care (…) se măreşte salariul preşedintelui României, se măresc salariile tuturor politicienilor, tuturor parlamentarilor, se măresc toate salariile funcţiilor numite politic până la ultimul viceprimar de comună, asta pe de o parte. De asemenea, se mai adaugă o suită de sporuri de 25% faţă de salariu, inclusiv pentru personalul din Administraţia prezidenţială, despre asta vorbim.
Este anormal ca parlamentarii din majoritatea de la putere să poată hotărî, prin vot, să îşi mărească acest salariu, aşa cum doresc ei. Asta s-a întâmplat astăzi şi încă un element aş vrea să mai semnalizez: tocmai pentru că astăzi a venit decizia CCR, am anunţat că se poate clar că aceste tipuri de amendamente trecute pe repede înainte, fără calcul de impact bugetar, sunt neconstituţionale pentru că nu dovedesc o bună intenţie a celor care legiferează, dimpotrivă, este mai degrabă un haos”, a spus senatorul Ștefan Pălărie.
Proiectul legislativ privind mărirea indemnizațiilor demnitarilor și aleșilor locali a fost aprobat în Plenul Senatului cu 92 de voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” și patru abțineri.