Ministerul Culturii a fost reprezentat de către Diana Baciuna, secretar de stat, la Conferința miniștrilor culturii, „Davos Baukultur Alliance 2023”, care a avut loc în perioada 14-16 ianuarie 2023, în ajunul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, la Davos, Elveția.
În cadrul conferinței, a fost adoptat Memorandumul pentru lansarea Alianței Baukultur. Alianța reunește actorii relevanți din sectoarele publice și private, dar și din societatea civilă, într-o rețea informală internațională care se întrunește în ședințe plenare regulate, dar și în interiorul unor focus grupuri, cu scopul a analiza provocările Baukultur și de a propune noi soluții pentru o cultură locală de înaltă calitate.
Obiectivul central al Alianței este de a continua angajamentul asumat prin Declarația de la Davos, din 2018, pentru Baukultur de înaltă calitate și de a susține beneficiile și valoarea economică adăugată pe care acest concept le aduce. Oficiul Federal Elvețian pentru Cultură a elaborat, împreună cu parteneri internaționali, Sistemul de calitate Davos Baukultur, definind opt criterii pentru a evalua calitatea Baukultur. Acestea sunt incluse în raportul Comisiei Europene privind Metoda deschisă de coordonare (OMC) și a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene în 2021, ca instrument de definire a arhitecturii de înaltă calitate.
Diana Baciuna, reprezentanta Ministerului Culturii la acest eveniment, a avut următoarea intervenție:
„Guvernanța, funcționalitatea, mediul, economia, diversitatea, contextul, sentimentul față de loc și frumusețea sunt standardele de calitate care vor ghida Baukultur în cele 31 de state semnatare ale Alianței din Europa, prin implicarea constantă a organizațiilor non-guvernamentale, inter-guvernamentale și a partenerilor privați, membri ai Alianței.
Oamenii, principiile și valorile trebuie să ocupe locul binemeritat în centrul culturii, într-un cadru care susține dialogul și moștenirea culturală comună, utilizată cu înțelepciune ca resursă pentru a genera o dezvoltare durabilă, a combate discriminarea și a îmbunătăți calitatea vieții.
Tot ceea ce construim ne influențează modul de viață și de lucru, calitatea mediului construit fiind direct legată de calitatea vieții noastre.
Prin urmare, calitatea mediului nostru construit trebuie să cuprindă, din perspectiva cetățenilor, componenta democratică, incluzivă și autentică, în strânsă conexiune cu moștenirea construită – monumente și situri arheologice, grădini și peisaje.
Asigurarea dreptului la locuri sigure, sănătoase, bine proiectate și la prețuri accesibile permite spațiului o înaltă calitate, de natură a încuraja coeziunea socială și bunăstarea societății actuale.
Sunt convinsă că Alianța Baukultur va reprezenta un pas fundamental pentru asigurarea celui mai bun viitor posibil pentru noi toți!”