Adolescenții români ocupă primul loc în Europa privind utilizarea nesănătoasă a rețelelor sociale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cei mai expuși sunt copiii între 11 și 13 ani. Specialiștii avertizează că un consum excesiv în perioada adolescenței poate evolua în dependență la maturitate, afectând direct capacitatea de concentrare și calitatea vieții.
„Copiii și adolescenții incluși în acest studiu au fost categorisiți în diverse tipuri de utilizatori, de la cei non-activi la cei cu utilizare problematică. În cazul copiilor care folosesc în mod problematic social media, se observă dificultăți de concentrare la activitățile zilnice, nevoia constantă de a verifica telefonul, incapacitatea de a se concentra la teme sau orele de curs și conflicte cu părinții sau rudele care încearcă să le limiteze accesul la aceste platforme”, explică Ana-Cristina Micu, jurnalist Digi24.
„Vă voi oferi un exemplu concret: săptămâna trecută, trei elevi din clasa a 9-a au deschis telefoanele în timpul discuțiilor. Negocierea a decurs astfel: nu vom reduce nota la purtare dacă se comportă astfel, dar până la sfârșitul modulului, dimineața, îmi vor aduce telefoanele, iar când pleacă, le vor lua. Acești trei elevi, pe lângă că au obținut note mai mari la diverse materii, au luat notițe pe caiete”, relatează Andreea Bodea, director al Liceului „Ion Luca Caragiale” din București.
Problema nu este exclusiv a școlii, ci și a părinților. „Am un copil mic, de 6 ani, care petrece toată ziua pe telefon. Dacă încerc să-i iau telefonul sau să-i limitez timpul, devine foarte irascibil”, mărturisește un părinte. „Ca orice părinte, ne confruntăm cu această situație… – Cum? – Prin control parental, limitarea timpului și multe certuri”, adaugă un alt părinte. „Cum să învinovățim copiii că stau pe telefonul mobil? Cum?! În condițiile în care… Cine a creat social media? Noi, adulții, nu copiii, am construit-o pentru ei. Dar pentru a-i scoate de acolo, trebuie să le oferim ceva în schimb. Trebuie să înțelegem clar: consumul de social media răspunde unei nevoi”, afirmă Cristian China-Birta, specialist în social media. La nivel global, se estimează că peste 200 de milioane de persoane sunt dependente de rețelele sociale.