Mai mulți angajați din domeniul cultural din Botoșani se vor alătura protestului planificat pentru 18 mai în București.
Evenimentul „Noaptea Muzeelor” din acest an va fi lipsit de participarea muzeelor în multe județe din România, inclusiv Botoșani. Motivul acestui boicot constă în nemulțumirea angajaților din domeniul cultural față de nivelul salariilor.
Protestul din București va purta sloganul „Este noapte în muzeele din România”. Ca urmare, Muzeul Județean de Istorie din Botoșani și Memorialul de la Ipotești nu vor deschide porțile pentru „Noaptea Muzeelor”. De asemenea, un număr de angajați ai Memorialului și Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” au anunțat că se vor alătura protestului din București pe 18 mai.
„Din câte știu eu nu vor face activități de Noaptea Muzeelor nici Muzeul Județean, nici Memorialul. Un grup de salariați membri de sindicat de la Memorial și de la Biblioteca Județeană vor participa la protestul de pe 18 mai din București. Sindicatul Impact organizează deplasare la București, pentru că noi avem reprezentativitate la nivelul acestor instituții, avem membri de sindicat și vom participa la proteste alături de Federația CulturMedia. Deocamdată avem un număr de aproximativ 25 de angajați care vor să participe la protest”, a declarat Camelia Socianu, președintele Sindicatului „Impact”.
„Sperăm să obținem majorările salariale solicitate”
Noaptea Muzeelor împlinește 20 de ani de la prima sa ediție în România.
Ediția aniversară va avea loc pe fondul protestelor Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, care solicită majorarea cu 20% a salariilor.
Salariații sunt dispuși să meargă chiar până la grevă generală, însă speră să le fie ascultate cererile.
„Noi am strâns semnături, salariații sunt dispuși să meargă până la greva generală, dar sperăm ca pe cale amiabilă să se rezolve. Această acțiune este un semnal de alarmă. Sperăm să obținem majorările salariale solicitate. În primul rând, este vorba despre faptul că o parte dintre salariații din cultură, mă refer la cei care lucrează în biblioteci și muzee, încă nu au ajuns la nivelul maxim prevăzut în grila legii 153/2022, chiar dacă au trecut doi ani de atunci. Principala revendicare prevede o creștere salarială de 20% pentru a ajunge până la nivelul anului 2022. Sunt categorii profesionale care au primit majorări și peste nivelul din anul 2022, dar salariații de aici nici măcar acolo n-au ajuns”, a adăugat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact” afiliat la CNS – Cartel ALFA.