În cadrul proiectului „Sate Sănătoase”, peste 4.000 de locuitori din comunele Beica de Jos, Chiheru de Jos şi Peletea vor fi înscrişi pe listele medicilor de familie, cu un buget de peste 820.000 de euro finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene.
„Dispensarul medical din localitatea Beica de Jos l-am finalizat anul trecut, iar de anul acesta avem un medic nou. Comuna Beica nu avea un dispensar, era închiriat de la Biserica reformată. Dorinţa a fost să realizăm acest dispensar ca oamenii să aibă condiţii normale (…) Pe acest proiect achiziţionăm o salvare de transport pacienţi, avem şi consultaţii la domiciliu (…) Proiectul vizează populaţia din comunele Beica de Jos, din comuna Chiheru de Jos şi din satul Habic, aparţinând de comuna Petelea. Locuitorii din cele trei comune sunt înscrişi la medicii de familie care au cabinete pe raza comunei Beica de Jos. Valoarea totală a acestui proiect este de 820.255,87 euro, din care 85% este valoarea grantului şi 15% este cofinanţare de la buget. Proiectul este implementat începând din noiembrie 2022 până în 30 aprilie 2024”, a declarat presei primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan.
Medicul de familie va fi prezent în comună de două ori pe săptămână, iar la dispensar va fi mereu o asistentă medicală.
Proiectul este sprijinit de Primăria Beica de Jos, împreună cu Asociaţia Divers din Târgu Mureş şi Fundaţia Bente AID din Norvegia, şi are scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin investiţii în infrastructura de sănătate şi de a reduce inegalităţile în domeniul sănătăţii pentru locuitorii acestor comune.
În comuna Beica de Jos trăiesc aproximativ 2.500 de locuitori, din care peste 30% sunt de etnie romă.